Podkarpacki Bazar: Świeże produkty od lokalnych producentów
W sobotę, na terenie Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ponownie odbył się Podkarpacki Bazar. Na popularnym targu zjawili się liczni wystawcy oraz klienci, szukający świeżych produktów prosto od producentów z regionu Podkarpacia. Choć poranek przyniósł krótkotrwały deszcz, nie wpłynął on negatywnie na atmosferę wydarzenia, która jak zwykle była pełna pozytywnej energii.
Na bazarku można było spotkać typowe dla tego typu miejsc tłumy zgromadzone przed stoiskami z mięsem i chlebem. Ale to nie tylko one przyciągały uwagę kupujących. Również mniejsze stanowiska oferujące różnego rodzaju przetwory, sery, mleko, miód i inne produkty zyskały spore zainteresowanie.
Zdecydowanie warto było pojawić się na bazarku we wczesnych godzinach porannych. Większość sprzedawców to bowiem małe i średnie lokalne firmy, które oferują produkty wysokiej jakości, ale w ograniczonych ilościach. Tym samym, osoby przybyłe około południa musiały liczyć się z ryzykiem, że asortyment najbardziej popularnych produktów mógł być już wyprzedany. Wielu rolników i producentów ma swoją stałą klientelę i dzięki regularnym spotkaniom dobrze rozumie ich potrzeby i preferencje.
Podczas bazarowego dnia nie brakowało również miejsca dla innych form handlu. Warto było odwiedzić namioty oferujące rzemiosło artystyczne, naturalne kosmetyki, a także rękodzieło artystyczne i sadzonki.
2 września, sobota ta miała dodatkowy smaczek. Organizatorzy – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Podkarpacka Izba Rolnicza – zorganizowali wiele atrakcji w ramach Festiwalu Mięsa Drobiowego. Oferta skierowana była zarówno do dzieci, jak i dorosłych i obejmowała konkursy oraz występy artystyczne. Odwiedzający mieli też okazję skosztować potraw z mięsa drobiowego.